DOORZORG CASEMANAGMENT

Steeds kreeg ik (Esther) dezelfde reactie van o.a. zorgverzekeraars: ‘Weet je zeker dat kankerpatiënten moeite hebben met het vinden van de juiste zorg, op de juiste plek en het juiste moment na de medische behandeling? Want wij horen ze niet.’

De vraag: ‘Hoe kan ik ze overtuigen dat dit wel degelijk een probleem is?’ verdiende een antwoord.

Op Wereldkankerdag 2021 sprak ik meerdere voormalige patiënten die me vertelden hoe belangrijk de zorg na de medische behandeling is, en hoe moeilijk het is om daarin je weg te vinden. Dit werd bevestigd in zowel mijn eigen enquête onder patiënten en mantelzorgers, als de poll op de website van Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil.

Ik werd naar aanleiding van een interview over de afgenomen enquête benaderd door filmmaakster Sanne Hijlkema. Onder haar begeleiding en regie zijn er twee indrukwekkende minidocumentaires gemaakt waarin patiënten vertellen over hun zoektocht en ervaring tijdens en na kanker. De ingrijpende verhalen van Ariëtte Mens en Nynke Bouman bewijzen het belang van de juiste zorg, op de juiste plek en het juiste moment.

Zwart gat

Ariëtte viel na de medische behandelingen in een zwart gat dat al haar energie opvrat. Nynke vond na veel zoeken haar weg in het zorglandschap, maar ook dat heeft veel energie/tijd gekost. Wat als Ariëtte en Nynke die energie in hun herstel hadden kunnen stoppen? Wat als er iemand voor ze klaar had gestaan om ze de weg te wijzen? Waren ze dan sneller weer fit geweest, hadden ze dan hun werk eerder kunnen hervatten of was uitval van werk dan voorkomen, waren hun hulpvragen dan eerder behandeld, in plaats van dat de problemen zich opstapelden, en hadden ze zich dan minder alleen gevoeld?

De gesprekken die ik heb gevoerd, de enquêtes en de poll en de verhalen van Ariëtte en Nynke laten er geen twijfel over bestaan: de behoefte aan iemand die na afloop van de behandeling voor je klaarstaat is ontzettend groot. De stemmen van patiënten ondersteunen de visie die ik met Doorzorg heb. Ik hoor ze wél. Wat hebben zorgverzekeraars, gemeenten, ROS-netwerken, ziekenhuizen en huisartsen nog meer nodig om de zorg voor oncologische patiënten te verbeteren binnen een pilot in West-Friesland?

Bekijk het verhaal van Ariëtte

Bekijk het verhaal van Nynke